Op je blote voeten.
Augustus 2021
Bijna alle schoenen hebben een hak(je). Je hiel staat dus altijd iets hoger en daarmee verkort je je hele achterzijde èn haal je de flexibiliteit uit je enkel en je voet. Daarbij wordt je voet, door het dragen van schoenen, in de breedte vaak beperkt en in elkaar gedrukt. Ook dit zorgt voor een bewegingsbeperking in je voet. En dan persen de zolen van de meeste schoenen je voeten ook nog eens in een bepaalde stand.
Je hebt 26 botjes en botten in je voet die vrij willen bewegen in de 33 gewrichten die je daar hebt. Je schoenen zorgen voor een beperking in die bewegingsvrijheid. Dit heeft effect op je hele lijf. En kan zorgen voor allerlei klachten 'hogerop' in je lijf. Van je bekken naar je rug en zelfs naar je nek.
Eigenlijk wil ik je niet alleen uitnodigen om op blote voeten te lopen, maar ook nog zoveel mogelijk te lopen op een ongelijke ondergrond. Onze duinen zijn al een prachtplek hiervoor. Loop die duinhelling op èn af. Loop over een ongelijk pad met boomstronken en keitjes. Laat die voeten en die enkels maar geprikkeld worden. 👣
Ruimte in je schouders. Lucht in je borstkast. Lengte in je lijf.
Oktober 2019
Heel veel mensen zullen zich herkennen in het beeld van spanning in de schouders. En als je dan goed kijkt, zie je vaak schouders die naar voren gedraaid en opgetrokken zijn.
De schouder is een gewricht waarmee we een enorme bewegingsuitslag hebben. En dat is niet voor niks. Die willen we graag houden.
Doe de volgende oefening om je schouders flexibel te maken en meer te laten zinken, jezelf meer te 'openen' bij je borstkast èn makkelijker ècht rechtop te staan.
Ga rechtop staan:
- Schenk aandacht aan de gedachte dat je jezelf verlengt vanuit je kruin.
- Je ruggenwervel slingert dan als het ware van onder naar boven om een denkbeeldige verticale lijn heen.
Plaatje 1
Stel je voor dat je lichaam vanaf je knieën tot meer dan een armlengte boven je hoofd in een hele grote bal zit. Driedimensionaal.
Plaatje 2
Ga nu proberen om die bal van binnenuit overal te raken met je vingertoppen: boven, onder, links, rechts, voor achter...
Mocht je last hebben van een schouder, dan moet je daar natuurlijk rekening mee houden. Respecteer je lichaam.
Ga echt helemaal door de bal heen. Reik!
Het hoeft niet symmetrisch. En wellicht is één schouder beweeglijker dan de ander. Prima!
Doe deze oefening gewoon een minuutje en ga daarna weer rechtop staan met de armen naast je lichaam.
En voel.
ruimte lucht lengte
Zit je fit!
Juli 2019
Ons lichaam heeft een groot aanpassingsvermogen. Dat is enerzijds geweldig en aan de andere kant helemaal niet zo fijn. Gewoontes in houding en beweging, veranderen ons lichaam blijvend.
Vaak hebben we jarenlang een verkeerde houding. Ook is ons bewegingspatroon meestal erg eenzijdig. We ontwikkelen zo steeds meer klachten en kunnen sommige bewegingen niet meer moeiteloos uitvoeren.
Maar als we ons lichaam ‘om’-vormen door te weinig beweging en te weinig variatie in beweging….kunnen we ons lichaam dan niet ook weer ‘terug’-vormen door andere houdingen aan te nemen en te bewegen op meer en andere manieren…?
Jazeker! Dat kan (vaak) wel.
Allereerst:
Word je bewust van je houding en ga op zoek naar de juiste houding (daar help ik telkens bij wanneer we Pilates beoefenen).
En vooral ook:
Realiseer je dat je bewegingspatroon (en daar durf ik echt bij te beweren dat dit voor bijna iedereen geldt) gevarieerder moet worden. Bij Pilates doe je oefeningen die bewegingspatronen bevatten die je niet in je dagelijkse leven uitvoert, dus dat is al een begin. Maar er kan nog meer.
Ga het niet zoeken in nog meer sporten (blijf dat gewoon doen zoals je deed en hopelijk word je daar op één of ander manier blij van).
Wat dan wel?
Zoek het juist in het dagelijks leven.
Laten we eens gaan zitten!
Houd voor de grap maar eens bij hoeveel uren op een dag je in een stoel zit (aan tafel, achter je bureau, in de auto, op de bank…). Telkens weer in ongeveer dezelfde houding. De ene keer wellicht wat meer onderuitgezakt dan de andere keer, maar toch, in die ‘stoel’-houding.
Omdat het lichaam zich aanpast, wordt ieder weefsel steeds meer gevormd om zo makkelijk mogelijk in deze houding te zijn. Het zitten op je hurken of op de grond met de benen lang vooruit of in een kleermakerszit gaat met de jaren steeds stroever.
Het gebied rondom je heupen wordt minder flexibel, je enkels worden stijver en de onderrug wordt ook steeds strammer. (En dat is nog maar een klein deel van de bewegingsvrijheid die we verliezen).
Wat kun je doen?
Het is mooi weer, je bent lekker aan het strand of ergens in een park in het gras….ga niet zitten in die stoel! Ga zitten op de grond.
- Ga zitten in langzit (varieer met je knieën naar boven en naar binnen gedraaid).
- Ga zitten in kleermakerszit (een keer met je linker been voor en een keer met je rechter been voor).
- Ga zitten als een zeemeermin (als het lukt met je achterste wreef naar de vloer en wissel ook hier van kant).
- Ga zitten op een kussentje met de benen gebogen naar achteren.
- Ga zitten op je hurken met je hielen plat op de grond (je kunt je eventueel vasthouden aan een boom, een tafelpoot o.i.d.).
De basis van de boodschap is: varieer in je bewegingen en kies vooral ook eens voor de voor jou minder comfortabele zithoudingen.
Vermijd die stoel en de bank en zoveel als maar mogelijk die auto. En ik ben benieuwd hoe je je over een paar weken voelt!
Ennuuuh de ‘bonus’…het is zomer!…dus loop zoveel als het kan op je blote voeten!!
Hoe sta ik eigenlijk?
Juni 2019
Veel mensen staan met overstrekte knieën of een naar voren gekanteld bekken of dragen hun hoofd naar voren. Hoe zou je zo moeiteloos mogelijk rechtop kunnen staan?
- Ga rechtop staan
- Voeten op heupbreedte
- Je voeten wijzen recht naar voren
- Je benen zijn lang, knieën heel licht gebogen en uit het slot (als je je bovenbeenspier aan de voorkant aanspant kun je voelen dat je knieschijf kan bewegen)
- Denk een touwtje vast midden op je hoofd aan de bovenkant en maak je van daaruit lang; als nu je borstbeen tilt, is dat prima
- Laat nu op een uitademing je onderste puntje van je borstbeen zacht worden
- Controleer of je je kin hebt opgetild. Als dat het geval is, laat zachtjes vallen
- Geef je schouders over aan de zwaartekracht en laat ze naar beneden zinken
- Bedenk dat je basis onderin je romp is; in je bekkengebied
En dan begint deel twee van de oefening:
- Breng het gewicht naar je voorvoet en til je hielen op
- Probeer je tenen te blijven spreiden (dat is misschien best lastig); probeer in ieder geval je tenen niet in de grond te krommen
- Blijf zo even staan (super goed voor je balans)
- Laat jezelf dan langzaam weer terug zinken naar je hielen....maar....
- Houd 70% van je gewicht op je voorvoet
- Neem van onder naar boven waar hoe je staat
Ben je een hardloper?
- Ga dan nu hardlopen ;-)
Haal spanning uit je voeten en daarmee uit je hele lichaam.
April 2019
Wat heb je nodig?
Een klein zacht balletje.
Je uitgangspositie
Ga rechtop staan, beide (blote) voeten op heupbreedte. Ga even voor jezelf na hoe je staat. Hoe voelen je voeten, je rug, je schouders. Vergelijk links en rechts met elkaar.
De oefening
Leg het balletje nu onder de bal van je rechter voet:
Blijf met je hiel op de grond. Duw het balletje plat op de grond in en vouw je tenen eroverheen (blijf ze lang maken). Verplaats het balletje nu een klein stukje naar rechts, duw het balletje weer plat en vouw je tenen eroverheen. Dit herhaal je tot aan de kant van je kleine teen bent aangekomen.
Leg nu het balletje wat meer richting je hiel:
Nog steeds met je hiel op de grond, breng je je voorvoet richting de grond. Het balletje verplaats je steeds een stukje naar rechts totdat je weer de hele breedte van de voet hebt gehad.
Je gaat zo door tot aan de hiel:
Je probeert ieder plekje van de voet te bereiken.
Leg de bal midden onder de hiel:
Ga erop staan. Ga een keer door je knieën en strek jezelf weer op. Herhaal dit een paar keer.
Check en vergelijk
Voel en bekijk eventueel je schouders in de spiegel:
Ga weer op beide voeten rechtop staan. Vergelijk je linker en rechter kant: je voeten, je rug, je schouders….
Herhaal met links…
Je kunt dit ook doen met een grotere bal (afmeting tennisbal).